Ultimul raport USDA din 12 Mai nu a adus surprize semnificative asupra producțiilor așteptate în aceast an dar cel mai probabil a ridicat niște sprâncene în rândul analiștilor când vine vorba de consumul estimat. Neluând în calcul potențialele efecte ale crizei economice în care deja am intrat, Ministerul Agriculturii din SUA folosește cifre mai mult decât optimiste în ceea ce privește consumul furajer, atât domestic cât și mondial. Mai mult, în plin scandal politic, SUA estimează nu numai că acordul cu China va fi dus la bun sfârșit în termenii negociați inițial dar că vor putea vinde chiar mai multe cereale guvernului celei de-a două economii a lumii.
Mulți participanți la piața cerealelor se întreabă în acest moment dacă această mișcare a raportului USDA nu este cumva una de a opri libera cădere a prețurilor cerealelor, oferind un echilibru cererii și ofertei mondiale.
Revenind la producții, să trecem în revistă previziunile americanilor referitor la situația din Europa:
Alte cifre care dau mai multă liniște procesatorilor/consumatorilor de cereale sunt și următoarele:
SUA va însămânța o suprafață record de porumb în această primăvară – 39.27 mil hectare.
Deși în Europa producția de grâu este mai mică față de 2019, producția totală a principalilor exportatori de grâu este mai mare:
În orice caz, lucrurile nu sunt definitive încă, cifrele de mai sus reprezentând cel mai bun scenariu al producției Europene, unul în care totul va decurge perfect până în momentul recoltării. Pentru a nu fi părtinitori, privind din perspectiva consumului, cifrele sunt optimiste, după cum am spus mai sus. Așteptăm cu interes următorul raport USDA.
Sursa: FC Stone
Autor: Leonardo Lambrea – Head of Trade – Ubm Agri Trade
Data articolului: 19.05.2020