După o perioadă de aproximativ două luni în care au fost drastic decalate, producând creșteri de preț de până la 70 usd/tonă, fluxurile mondiale de șrot de soia și-au reluat ritmul normal. Doi dintre cei trei mari producători de boabe de soia, Brazilia și Argentina, se află în faza finală a recoltării, ambele confirmând producții îmbucurătoare de 123, respectiv 49 milioane de tone. În cazul Braziliei, producția de anul acesta reprezintă un record absolut în materie. Deși ambele state sunt în continuare lovite de pandemia COVID 19, producția și distribuția srotului de soia din fabricile locale continuă, cu mici restricții logistice.
Revenirea la normal, dacă se poate discuta de un astfel de termen în condițiile actuale, este reflectată de scăderea prețului internațional al șrotului de soia. În cursul lunii Martie prețul a culminat cu un nivel de aproximativ 500 USD/tonă în toate destinațiile Europene, în baza unei oferte slabe din partea furnizorului Sud American. Motivele principale au fost ambuteiajele maritime din porturile de încărcare, coroborate cu măsurile exigente generate de aceste țări cu privire la combaterea COVID 19.
În consecință, pe parcursul lunii Martie, pe tot continentul european au ajuns mai puțin de 10 vapoare cu marfă, mult prea puțin pentru a satisface consumul local. Pentru luna Aprilie se observă deja o ameliorare a aprovizionării vechiului continent, cu fluxuri de marfă mai stabile care îndreaptă prețul pe pantă descendentă, urmând ca din lunile Mai-Iunie să revenim la prețuri normale de sub 400 usd/tonă.
Câteva cuvinte și despre celălalt jucător mondial în comerțul cu șrot de soia, aflat la mijlocul anului agricol 19/20.
În SUA volumul de boabe de soia planificat spre procesare pentru anul 2019/20 va fi cu 1% mai mare decât previziunile de luna trecută, datorită creșterii cererii internaționale a srotului de soia, care înlocuiește DDGS ca și componentă pentru furaje, a declarat USDA în raportul său lunar, WASDE.
USDA estimează un total de 57.8 milioane tone de boabe de soia ce vor fi procesate în cursul anului până în septembrie, în creștere cu 1% față de raportul lunii trecute și cu 1,5% față de previziunile anului în curs. Rata mai mare de procesare de soia va spori producția americană de șrot cu 2% pentru 2019/20, la peste 45 milioane de tone, comparativ cu 44.27 milioane, anul trecut. Pentru mai multă claritate, din 57,8 milioane de tone de boabe de soia, rezultă o cantitate de cca 45 milioane tone șrot de soia.
Se așteaptă ca cererea internă din SUA să rămână la același nivel că anul trecut: 33,6 milioane tone, estimarea exporturilor fiind ridicată aproape 2%, până la 12,2 milioane tone.
Între timp, prognoza cererii interne de ulei de soia din SUA atât din sectorul biodiesel, cât și din sectorul alimentar a fost redusă cu 3,8%, respectiv 1,3%, în urmă eforturilor de blocare a răspândirii Covid-19.
Exporturile de șrot și ulei din SUA sunt așteptate să crească, deoarece Argentina, cel mai mare exportator mondial, încetinește ritmul de procesare internă. Estimarea exportului de șrot de soia din Argentina a fost coborâtă cu 3% la 29 de milioane de tone, în timp ce previziunea exportului de ulei de soia a fost redusă cu 5% la 5,5 milioane tone.